Tågluffa i Europa

Posted by
|

Tågluffa i Europa

Att tågluffa i Europa är väldigt populärt och här tågluffar folk från hela världen för att upptäcka de spännande europeiska städerna. Att tågluffa i Europa är ofta ganska säkert och tryggt samtidigt som tågen är relativt bekväma och tar sig fram i behaglig hastighet.

Tips på rutter

Innan man reser så bör man ha en utgångsplats klar och en färdrutt som man kan följa. Till utgångsplatsen kan man ta sig på olika sätt, med buss, flyg eller tåg, men det är därifrån man sedan påbörjar och avslutar sin rutt i Europa.

För många som tågluffar i Europa så brukar Köpenhamn eller Hamburg vara den första destination som man sedan påbörjar sin rutt ifrån. Andra flyger till exempelvis Paris eller andra större städer i Europa, lite beroende på tiden de ska vara ute och tågluffa i Europa och vad de vill se.

För att ge några tips så är Tyskland, Spanien och Baltikum, som bland annat Tjeckien, Ungern och Slovenien, intressanta delar av Europa att upptäcka. Sedan kan färden fortsätta över alpländerna som Österrike och Italien.

Tips och råd

Det finns några saker man behöver tänka på att ta med och även hur man ska agera i vissa situationer när man tågluffar i Europa.

Några tips på saker att ta med…

 • Liten förbandslåda med plåster, desinfektionsmedel, insektsmedel, salva och huvudvärkstabletter.
 • En liten ficklampa som kommer att komma till användning om man sover i sovsalar eller i andra sammanhang.
 • Anteckningsbok och penna där man dels har sina anteckningar som man skrev ned inför resan men där man även kan skriva upp viktig information eller skriva dagbok över sina upplevelser.
 • En bra bok under resan kan vara avkopplande.

Några råd på vägen…

 • När man tågluffar i Europa kommer man stöta på olika kulturer och olika religioner. Det är viktigt att man visar respekt för dessa och även i vissa fall skyler sig vid heliga platser.
 • En bra grundregel när man träffar nya människor är att behandla andra som man vill bli behandlad själv. Vissa kommer vara riktigt trevliga medan andra är lite mindre trevliga. Ödmjukhet kommer man långt med, men det är också viktigt att sätta upp gränser.
 • På Hostel och vandrarhem kommer man träffa massor av personer som också tågluffar. Dessa kan ge både tips och råd inför ens fortsatta resa så det är väl värt tiden att hälsa och prata med dessa.
 • Om man reser i grupp så är det viktigt att man håller sams och håller ihop i gruppen. Ibland kommer meningsskiljaktigheter att komma upp och det bästa man kan göra i en sådan situation är att kompromissa.

Att tänka på

När man tågluffar i Europa så är det viktigt att man håller reda på sina saker. Bland annat pass och sina pengar, men även biljetter och andra handlingar som man behöver ha. Man kan införskaffa ett penningbälte som man kan ha innanför tröjan där man förvarar kontanter och de viktigaste handlingarna. Man bör förvara de kontanter som man planerar att spendera för dagen avskilt från den reskassan så man inte skyltar med alla pengar när man betalar.

Vissa brukar använda ryggsäcken som huvudkudde när de sover på tåg och på hostel eller vandrarhem finns ofta säkerhetsskåp man kan hyra för att förvara pengar eller andra viktiga handlingar så att man inte behöver ha med dessa ut på stan eller lämna de på rummet.

Man bör inte ha hela reskassan i kontanter, resecheckar går bra, skriv bara av numren, och VISA-kort fungerar i hela Europa. Tänk på att ett VISA-kort ofta medför avgifter varje gång ett uttag görs så dessa bör ske med måtta.

Saker att se
Det finns massor av städer att upptäcka när man tågluffar i Europa, nedan följer tips på några intressanta städer.

–          Prag

Prag är mycket populärt bland tågluffare och backpackers. Det finns en hel del att se och uppleva samtidigt som det är en mycket intressant stad.

–          München

Staden som är mest känd för sin öl och sina korvar.

–          Amsterdam

En av Europas mest kulturella och levande stad. Här finns massor att upptäcka, både vackra stadsdelar och kanaler som intressanta områden. Många börjar och avslutar sin tågluffning i Amsterdam.

–          Wien

För den som älskar arkitektur, konst och opera så är detta staden som kan ge bland de bästa upplevelserna.

–          Paris

Upplev Europas mest romantiska stad. Eiffeltornet, Louvren Museum och Triumfbågen är självklara sevärdheter.

Förberedelser

När man planerar sin tågluffning är det några saker som är viktiga än andra. Därför bör man alltid sätta upp en checklista över de saker som man behöver göra och ordna innan man kan ge sig av. Att tågluffa kräver planering ett antal veckor innan det är dags att ge sig iväg.

 • Kontrollera att giltigt pass finns och att det gäller över den tid man ska vara iväg.
 • Inom EU krävs inte något visum, men det finns vissa länder, som exempelvis Ryssland dit det krävs visum. Efter att resrutten är klar så behöver man i god tid ansöka om visum för de länder som man besöker.
 • Kontrollera priser för tågbiljetterna, man kan köpa färdiga respass som gäller för resor inom en viss tid och för de rutter som man ska genomföra. Kontrollera med SJ vad dessa rekommenderar.
 • En reseförsäkring som täcker olycksfall, stöld eller andra händelser är oerhört viktigt när man tågluffar. Det kan även finnas krav i vissa länder att det finns en försäkring.
 • Se till att ha alla resehandlingar utskrivna och säkert packade. Ta kopior på pass, resehandlingar, försäkringsbesked med mera och förvara dessa separerat från orginalhandlingarna.
 • Anteckna viktiga uppgifter i en anteckningsbok. Det kan vara flyg.nr, ankomsttider, kort.nr, adresser, telefonnummer och annat som kan komma till pass under resan.
 • Om man har studentkort kan det ge vissa förmåner när man reser.
 • Tänk på att inte ha hela resan i kontanter, använd VISA-kort för att ta ut delar av reskassan under resans gång.

Add a comment

Om oss

Det ska vara kul att resa och ibland är det resesällskapet som gör det till en sådan resa som man talar om flera år efter den avslutades. På Reskompis.nu har du möjlighet att hitta en kamrat till ditt nästa reseäventyr – oavsett var i världen du vill ta dig.

Följ oss: Facebook
Copyright © 2013 Reskompis.nu.