Roadtrip i USA

Posted by
|

Roadtrip i USA

En roadtrip i USA är nog något som de allra flesta av oss har drömt om och idag så är det inte längre bara en dröm utan det är fullt möjligt att till rimlig budget kunna korsa USA från östkusten ned till västkusten. En roadtrip kan göras med egen bil eller med en hyrd bil. Det går också bra att göra en roadtrip i USA med buss.

Tips på rutter

De flesta som väljer att göra en roadtrip i USA börjar eller slutar i New York. Oftast är flygresan till New York betydligt billigare än till Kalifornien och dessutom kan det vara bra att avsluta resan i New York med lite avkoppling eller shopping.

De vanligaste rutterna är antingen den klassiska route 66. Denna mytomspunna väg sträcker sig från Chicago och går ned till Los Angeles. Under de 390 milen passerar man bland annat genom Kansas, Texas och Arizona och längs vägen kommer man bjudas på massor av neonskyltar, motell och hus som står kvar sedan vägens högtidsdagar. Idag är vägen inte så livligt trafikerad och bjuder på en hel del upplevelser och vackra vyer som det är svårare att ta del av från de nya intensiva motorvägarna.

Vill man ha en snabbare färdväg, dock utan nostalgiska upplevelser, så kan man välja de nya Interstate motorvägarna.

Tips och råd

När man ska genomföra en roadtrip i USA så behöver man en bil att resa i. Många väljer att köpa en bil för att sedan sälja den vid framkomsten, men det bästa är att hyra en bil så att man har både rätt försäkringar men även hjälp längs resan om något inträffar.

Tips på saker när man hyr bil…

När man hyr bil så kan man lämna bilen i den stad som är slutdestinationen. Ofta blir det lite dyrare men man slipper återresan med bil till utgångspunkten.

 • Kontrollera att det finns försäkringar som täcker upp skador, även självförvållade skador. Försäkringar gäller oftast för en förare och fler förare innebär tillägg. Personer över 25 år får billigare hyra och försäkringar.
 • Kontrollera att bogserhjälp och service ingår om något går sönder längs resan. I annat fall kan dyrbara reparationer äta upp hela budgeten.
 • Man bör införskaffa ett internationellt körkort hos Motormännen innan avresa.
 • Man bör välja bil efter sin budget, en lyxig bil har oftast dubbel så hög bränsleförbrukning än en standardbil. På 390 mil blir det stora summor.

Några råd på vägen…

 • Håll hastighetsbegränsningarna i den mån det går, böter delas ut direkt och kan bli dryga.
 • Se till att ha dörrarna låsta när man åker igenom städer, rån och bilstölder i samband med rödljus händer.
 • Undvik att stanna vid de ensligt belägna saloonerna/barerna längs vägen under kvällstid. Ofta är dessa endast besökta av lokalbefolkningen och det händer att det kan gå vilt till.
 • Om man reser på route 66 så förekommer det en del liftare. Normalt är det ingen fara men man bör ändå iaktta försiktighet så man inte blir av med tillhörigheter eller något värre. Man bör inte plocka upp liftare om man färdas ensam.
 • Det kan ibland vara långa sträckor mellan bebyggelser och man bör se till att vara uppdaterad på kartan inför varje etapp man avverkar.

Att tänka på

I USA är det normalt ganska säkert att färdas på vägarna och vistas i städer, men det finns områden med hög kriminalitet och man bör undvika att visa att man har kontanter eller smycken. Precis som vid alla andra resor rekommenderas ett penningbälte där man förvarar kontanter och att man inte bär med sig mer kontanter än man planerar att göra av med under dagen.

USA tar man VISA-kort överallt och det finns gott om uttagsmaskiner.

Saker att se

På sin roadtrip i USA kommer man att passera mängder av städer och sevärdheter, nedan följer några man inte bör missa.

 • Det mäktiga Grand Canyon och Las Vegas, staden som aldrig sover, i Arizona.
 • I Memphis hittar man Graceland och där kan man se hur Elvis Presleys levde och bodde de sista två årtionden.
 • När man väl anländer till Kalifornien ska man definitivt ta en tur över Golden Gate Bridge men även göra ett besök i San Fransisco som är en fantastisk stad att uppleva.
 • I Los Angeles hittar man massor av sevärdheter. Bland annat Hollywood och mostervillorna på Beverly Hills. Ett besök på Disneyland är förstås också ett måste.

Förberedelser

 • Man bör innan man reser ha bokat den hyrbil som man ska använda vid sin roadtrip i USA. De går att boka direkt över nätet och även betala så man slipper dessa utgifter när man kommer fram. Bilen kan även levereras till flygplatsen.
 • Det krävs visum för att ta sig in i USA. Detta ansöker man idag om på nätet och bör göras i god tid innan avresan. Tänkt också på att passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter att man beräknar resa hem.
 • Teckna en reseförsäkring som täcker sjukdom, olycksfall och stöld.
 • Ta kopia på alla resehandlingar, passet och körkortet och förvara dessa separerade från orginalhandlingarna.
 • Gör en ordentlig budget över de kostnader som beräknas uppstå och försök även sätta av en liten buffert på bankkonto i fall något oväntat inträffar. Man kan få uppgifter om hyrbilskostnader, motell och andra utgifter genom att söka på nätet.

Läs mer om roadtrip och hyrbil i USA på USA.se.

Add a comment

Om oss

Det ska vara kul att resa och ibland är det resesällskapet som gör det till en sådan resa som man talar om flera år efter den avslutades. På Reskompis.nu har du möjlighet att hitta en kamrat till ditt nästa reseäventyr – oavsett var i världen du vill ta dig.

Följ oss: Facebook
Copyright © 2013 Reskompis.nu.