Jobba och lev livet i Australien

Posted by
|

Jobba och lev livet i Australien

Att resa till andra sidan jorden och kunna jobba och lev livet i Australien är en dröm som många har men väljer att avstå från därför att man tror att det är besvärligt och svårt att kunna uppfylla denna resa. Men det är inte så svårt egentligen, man behöver förstås tid, lite kapital och ett stort tålamod så brukar de flesta kunna lyckas med att klara sig bra och kunna jobba och lev livet i Australien.

Förberedelser

Innan man reser till Australien så är det viktigt att man har klart med vissa saker som bland annat visum, försäkring och även har en budget som räcker den första tiden.

Working Holiday Visum
Man kan som svensk medborgare stanna i Australien upp till ett år och även få tillstånd att kunna arbeta under denna tid. Kravet för att få en Working Holiday visum är att man inte har fyllt 31 år. Man behöver även kunna visa upp att man har ett kapital på 25 000 kronor så att man klarar sig den första tiden i Australien.

Detta visum ansöker man om på Internet och ofta får man besked inom något dygn. Innan man har klart med visumet ska man inte boka någon resa för utan visumet finns det risk att man får vända direkt vid framkomsten. Visumet gäller för vistelse i Australien under en period av 12 månader och man behöver inte stressa iväg utan man har hela 12 månader på sig att utnyttja visumet.

Reseförsäkring
Det är viktigt att man har en försäkring som täcker hela den period som man ska stanna i Australien. Försäkringen ska gälla olycksfall, sjukdom, stöld och även gälla för personer som arbetar i Australien. Det finns kombinerade rese och arbetsförsäkringar man kan teckna.

Inför avresan
Man bör ha tittat runt lite över vart man ska ta vägen innan man reser. Australien är stort och genom att söka på Internet kan man få bra upplysningar om vart det finns arbeten och var man kan hitta bostad. Det är ganska skönt att man efter en 36 timmar lång flygresa vet vart man ska ta vägen när man anländer, i annat fall finns det gott om vandrarhem och hostel där man kan stanna tills hittat lämplig stad och bostad.

Vid ankomst

Så snart man anländer till Australien så behöver man ordna några praktiska saker innan man kan börja arbeta. Det är bland annat att skaffa sig ett skattenummer och ett bankkonto så att man kan få lön utbetalt.

För att kunna erhålla skattenummer och ett bankkonto behöver man ha en bostadsadress i Australien då skattenummer skickas ut till denna adress.

Skattenummer
Om man inte har ett skattenummer så kan man ändå arbeta men då drar arbetsgivaren 50 % i skatt istället för cirka 30 %, som är mer normalt. Därför behöver man skaffa sig ett australienskt skattenummer.

Skattenumret ansöker man om online där man uppger pass-nummer, anger visumet och bostadsadress och efter ett tag så får man det hemskickat till bostadsadressen. Detta ger man sedan till sin arbetsgivare som därefter drar normal skatt på ens lön.

Bankkonto
Man behöver ha ett bankkonto dit arbetsgivaren betalar ut ens lön. Detta skaffar man på lämplig bank. Man behöver ha sitt pass med sig och ange sin bostadsadress. Vissa banker ger en ett VISA-kort direkt i handen medan andra skickar ut kortet till ens bostadsadress.

Vanliga arbeten i Australien

Det arbetsvisum man har fått gäller för de flesta arbeten i Australien, dock kan det krävas att man blir certifierad eller behöver ansöka om ytterligare tillstånd för att få utföra vissa yrken. Ett exempel på detta är RSA certifikat, Responsible Service of Alcohol, vilket krävs om man ska arbeta i barer där det serveras alkohol. Detta certifikat gäller endast i den delstat som man har ansökt om det och om man byter delstat behöver man begära ett nytt certifikat.

Just arbeten i barer och på restauranger är populära arbeten för de som reser till Australien för att jobba. Andra vanliga arbeten är Fruktplockning eller arbeten på farmar.

Lönen i Australien ligger på cirka 150 kronor i timmen, förre skatteavdraget. Dock går det att tjäna mer beroende på arbete och hur driftig man är.

Många väljer vid ankomst att söka ett arbete som heter Work for accommodation. Det innebär att man arbetar några få timmar om dagen och i gengäld får gratis boende och mat. Det är ett bra sätt att spara pengar under tiden som man söker sitt första riktiga arbete.

Add a comment

Om oss

Det ska vara kul att resa och ibland är det resesällskapet som gör det till en sådan resa som man talar om flera år efter den avslutades. På Reskompis.nu har du möjlighet att hitta en kamrat till ditt nästa reseäventyr – oavsett var i världen du vill ta dig.

Följ oss: Facebook
Copyright © 2013 Reskompis.nu.