Backpacking i Sydamerika

Posted by
|

Backpacking i Sydamerika

Att åka iväg på backpacking i Sydamerika är en exotisk upplevelse där man kommer få se myllrande städer, regnskogar och mycket vacker natur. Att ta sig runt i Sydamerika sker lämpligast med buss, det är billigt och man får möjlighet att uppleva platser runt om i landet. Bussarna går mellan olika sydamerikanska länder, dock tar det lite tid så man behöver sätta av minst några månader om man ska hinna uppleva några av de bästa länder som Sydamerika kan erbjuda.

Tips på rutter

De flesta brukar starta från Argentina och därifrån sedan ge sig iväg ut till de angränsade länderna på västkusten. Från Argentina tar man sig med buss över till Chile och sedan upp mot Bolivia, Peru och slutligen upp till Ecuador. Denna rutt är den mest populära för de som varit på backpacking i Sydamerika och är även de mest säkraste länderna. Om man vill kan man avsluta sin rutt i Brasilien.

Det går dels inrikesflyg inom respektive land men även flyg mellan länderna, men vill man få ut det mesta av sin backpacking i Sydamerika bör man ta bussen. Tänk på att avstånden är långa men i gengäld kan man istället uppleva fantastiska vyer som regnskogar, vattenfall och även få en inblick i hur lokalbefolkningen lever.

Tips och råd

När man är på backpacking i Sydamerika så finns det några saker man behöver ta med sig. Även om det mesta finns att hitta på plats så är det skönt att det finns tillhands exakt då man behöver dessa saker.

Tips på saker att ta med…

 • Liten förbandslåda innehållande plåster, salva, desinfektionsmedel och myggmedel. Det finns gott om mygg och andra insekter som kan ställa till med stor förtretelse men även sprida sjukdomar.
 • Liten ficklampa, kan komma till pass på nattbussar och i sovsalar.
 • Bra promenadskor som kan användas för promenader i naturen och i skogarna.
 • Oömma och heltäckande kläder för promenader

Några råd på vägen…

 • Om man reser med buss så bör man se till att vara ute i god tid, bussarna blir ofta överbokade och det kan finnas risk att man inte kommer med. Har man förbeställt biljetter så bör man alltid konfirmera sin resa 24 timmar innan avfärd så att man vet att man får plats.
 • Drick enbart vatten på köpt flaska och undvik vatten som serveras direkt i glas eller tillbringare.

Att tänka på

För att få en så behaglig semester som möjligt bör man tänka på några saker.

 • Använd penningbälte och undvik att vifta med kontanter eller bära dyrbara smycken. Det finns gott om bankomater i Sydamerika så man bör inte ta ut mer pengar än man planerar att göra av med inom närmsta tiden.
 • Välj endast seriösa bussbolag, det finns vissa bussbolag som har en tendens att råka ut för rånare under deras nattkörningar, detta vill man förstås undvika i det längsta.
 • I Sydamerika råder stora samhällsklyftor mellan invånarna vilket innebär att vissa lever under existensminimum. Detta medför också att det finns en ganska hög kriminalitet i vissa områden och dessa bör absolut undvikas.
 • Man ska inte ge sig ut i regnskogar på egen hand, utan guide, i Sydamerika finns gott om vilda djur och det är vanligt med ormar, spindlar eller andra farliga djur.

Saker att se

Sevärdheter är en av de saker som man bör planera innan sin resa då Sydamerika har så enormt mycket att erbjuda, allt från regnskogar, vattenfall, snöklädda berg och stränder till pulserande storstäder som Buenos Aires och Santiago.

Förberedelser

Att göra en backpacking i Sydamerika är ett stort projekt som kräver viss planering och vissa förberedelser.

 • Planera resrutter innan avfärd och gör upp en budget som ska räcka för den planerade resan.
 • Kontrollera vilka vaccineringar som behöver göras i god tid för inför avresan till Sydamerikas västkust, vanliga sjukdomar är malaria, Gula febern och Chagas sjukdom.
 • Kontrollera att passet är giltigt i minst 1 år efter att man beräknar att återvända hem.
 • Det krävs inga visum för att resa runt i Sydamerika, man får 90 dagar vid varje inresa i samtliga länder runt västkusten. Ska man besöka andra länder bär man kontrollera med respektive ambassad vad som gäller.
 • När man ska på backpacking i Sydamerika kommer man vistas på i natur och storstäder. Då krävs en bra reseförsäkring som täcker in både olycksfall, sjukdom och stöld.
 • Glöm inte att ta kopior på samtliga resehandlingar, pass och försäkringsbesked och förvara dessa avskilt från orginalhandlingarna.

Comments

 1. Mathilda Forsby

  24 oktober 2014

  Hej! Har lite funderingar om bussresorna. Hur lång tid tar det mellan länderna och kan ni rekommendera något bra bussbolag? Med vänlig hälsning, Mathilda

Add a comment

Om oss

Det ska vara kul att resa och ibland är det resesällskapet som gör det till en sådan resa som man talar om flera år efter den avslutades. På Reskompis.nu har du möjlighet att hitta en kamrat till ditt nästa reseäventyr – oavsett var i världen du vill ta dig.

Följ oss: Facebook
Copyright © 2013 Reskompis.nu.