Backapacka i Asien

Posted by
|

Backapacka i Asien

Asien är ett vanligt resmål för backpackers, dels för att Asien bjuder på så mycket upplevelser men även för att det är ganska billigt att både leva och resa där. Att backpacka i Asien kommer ge minnen för livet.

Tips på rutter

De flesta som ska backpacka i Asien brukar börja i Thailand. Dels för att flygbiljetterna till Thailand är billigare än till andra asiatiska länder men även för att Bangkok har resvägar ut till alla andra asiatiska länder.

När man ska backpacka i Asien så brukar buss och tåg vara de bästa men även billigaste alternativen. Det framförallt buss över hela Thailand med även till de närliggande länderna som Kambodja, Laos, Malaysia och Burma. Dock är flyget till flera destinationer i Asien väldigt billigt.

Det finns ofta tillgång till nattbussar med air-condition till de flesta städer där man har möjlighet att kunna sova hyfsat bekvämt.

Tips på rutter när man ska backpacka i Asien är att börja i Bangkok, sedan ge sig en bit ned i söder till de vackra öarna. Därifrån kan man ta sig vidare till Malaysia eller Kambodja.

Tips och råd

Att ta med och att tänka på när man ska backpacka i Asien.

Några tips på saker att ta med…

 •  En liten förbandslåda med plåster, desinfektionsmedel, myggmedel och salva. Huvudvärkstabletter och andra läkemedel kan införskaffas längs med resan då de säljs överallt.
 • Anteckningsbok med viktiga anteckningar men där man även kan skriva sina reseberättelser.
 • En liten ficklampa, i Asien blir det väldigt mörkt tidigt, den är också bra om man ska sova i sovsalar om man behöver göra toalettbesök.
 • Toalettpapper och tvål, kan införskaffas under resan. Dessa saknas på de flesta mindre vandrarhem och hostel.

Några råd på vägen…

 • Har man den minsta känsliga mage så bör man tänka på vad man äter, i Asien myllrar det av bakterier överallt. Det hindrar inte att man kan äta mat från gatuköken men se bara till att maten man äter är varm. Använd inte händerna att äta med.
 • Om man har en begränsad budget så bör man undvika alla västerländska restauranger och i stället se var asiaterna äter. Här får man god och mättande mat, oftast bara för runt en 10 per måltid.
 • Drick aldrig vatten som serveras ur tillbringare eller direkt i ett glas. Drick enbart vatten på köpt vattenflaska. Allt dricksvatten i Asien kostar pengar och en del spär ut vattnet med det otjänliga vattnet från kranen.
 • Hotell är ofta billigt i Asien, i vissa fall för under 100 kr per natt. Det kan vara värt att få sova bra mot att sova i en sovsal med massa andra personer bara för att spara några 10:or. Ute på landsbygden hittar man hotell med air-condition från cirka 40-60 kr per natt.

Att tänka på

I Asien är kriminaliteten relativt låg men det finns många fattiga vilket gör att man bör undvika att vifta med kontanter eller bära guldsmycken då det kan leda till att frestelsen blir för stor. Generellt så är de flesta ärliga och hjälpsamma men man bör ändå vara försiktig.

Ett penningbälte för kontanter och att låsa in värdehandlingar och värdesaker på hotellets säkerhetsskåp är att rekommendera.

Saker att se

I Asien har varje land sina speciella backpackers-områden. I Thailand så söker sig de flesta till Khao San Road i Bangkok, där det finns billigt boende och likasinnade att träffa. I Vietnam är det Old Quarters i Hanoi och i Laos är det Vang Vieng.

Här finns ofta fria uppkopplingar till Internet, turistcenter och härifrån kan man sedan planera sina rutter vidare ut i respektive land.

Asien har massor av sevärdheter som bland annat vackra stränder och mäktiga tempel. Här finns även ett sprudlande nattliv och en trevlig atmosfär, även under dagtid.

Förberedelser

När man ska resa till Asien krävs visum i alla länder. Man får visum till flera länder direkt vid gränsen men de är begränsade till 15, 30 eller 90 dagar, beroende på land. Därför bör man alltid, utifrån den tid man har tänkt backpacka i Asien, ansöka om visum till respektive länder innan man reser.

Se också till att passet gäller minst 6 månader efter att man planerar att resan ska sluta.

Innan avresa bör man även ha försäkring ordnad som täcker olycksfall och stöld. I Asien är sjukvård dyrt om något inträffar och man saknar försäkring. Skriv även ut alla resehandlingar och ta kopior på dessa, passet och försäkringsbesked.

Comments

 1. Amanda Hägerstrand

  25 september 2015

  Hej!

  Jag vill åka som backpacker i Asien, jag har gjort det som barn med mina föräldrar men aldrig själv i vuxen ålder. Finns det något utöver det ovanstående jag bör tänka på? Tanken är att jag eventuellt åker själv, är det en dum idé, eller blir det mest ensamt?
  Rekommendationer på vart man bör åka, platser att besöka /barer/ coola stränder/naturreservat osv som är ett måste?
  Tacksam för svar, ha det gott!

  /Amanda

Add a comment

Om oss

Det ska vara kul att resa och ibland är det resesällskapet som gör det till en sådan resa som man talar om flera år efter den avslutades. På Reskompis.nu har du möjlighet att hitta en kamrat till ditt nästa reseäventyr – oavsett var i världen du vill ta dig.

Följ oss: Facebook
Copyright © 2013 Reskompis.nu.